top of page

TENİSÇİ DİRSEĞİ VE GOLFÇÜ DİRSEĞİ

Tenisçi Dirseği Nedir ve Kimlerde Görülür?

          Lateral epikondilit, halk arasında sıklıkla tenisçi dirseği olarak bilinir. Dirseğin dış tarafındaki kas ve tendonun kemiğin lateral epikondil denilen yapışma yerinde görülen kişinin yaşam konforunu ve günlük aktivitelerini etkileyen son derece ağrılı bir durumdur. Tenisçi dirseği hastalığında tendonun kemiğe yapışma yerinde dejenerasyon ve enflamasyon söz konusudur. Bağlı olduğu kasın kasıldığı hareketlerle ilgili olarak ağrıya sebep olur (germe, kavrama gibi).

          Tenisçi dirseği, tenisçilerde pek sık görülmeyen daha çok masa başı işlerde çalışanlar; marangozluk, makine işi ağır sanayi gibi kol kaslarını zorlayan meslek gruplarında çalışanlarda daha yaygın görülen bir hastalıktır. Travma da tenisçi dirseğine neden olabilir direkt ve sert temas, tendon üzerinde dejenerasyona sebep olan şişme ve ödem ile sonuçlanabilir. Ani beklenmedik bir hareket, zorlama ve aktivite ile de yaralanma olabilir. El ve el bileğinin aşırı kullanımı sonucunda ön kol kaslarının aşırı strese maruz kalması ile ortaya çıkmaktadır. Çok hareketsiz bir yaşam süren kişilerde de görülebilir.

Tenisçi Dirseği Nasıl Tedavi Edilir?

          Tenisçi dirseğinde hastaların tedaviye ihtiyaç duymalarının temel sebebi ağrıdır. Ağrı dirseğin dış tarafında “lateral epikondil” olarak bilinen çıkıntılı kemik üzerine lokalizedir. Bu alanda dokunmakla hassasiyet oluşur. Ağrı aynı zamanda tendon üzerine stresin bindiği hareketlerle artabilir. Ağrı aktivite ile birlikte dirsekte başlar ve ön koldan ele doğru yayılabilir. Bazen hiç hareket olmadan da ağrı olabilir.

          Tenisçi dirseğinin tedavisinde yapılan ilaç tedavisi anti-inflamatuar tedavi ve kortikosteroid enjeksiyonu ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Dirsek bandı tendonların üzerindeki gerilimi azaltıp iyileşmeye yardımcı olur. Fizik tedavi, çeşitli egzersizler, cerrahi tedavi ve artroskopik tedavi ve manuel terapi uygulanır.

          Tenisçi dirseğinde manuel terapi uygulaması ülkemizde yaygın olarak yapılan bir tedavi şekli değildir. Oysa manuel terapi bütün eklemlere güvenle uygulanabilir eklem sıvısının dolaşımını artırır, kan dolaşımını artırarak eklemi rahatlatır, ağrıyı azaltır ve iyileşmeyi hızlandırır.

tenisçi dirseği ve golçü dirseği

Golfçü Dirseği Nedir ve Kimlerde Görülür?

          Halk arasında golfçü dirseği olarak bilinen medial epikondilit, dirseğin iç tarafındaki kemik çıkıntıda ağrı ve hassasiyetle kendini gösteren bir hastalıktır. Ön kol adelelerinin aşırı kullanılması sonucu adelelerin dirsek içindeki çıkıntılara yapışma yerlerindeki tendonlarında küçük yırtıklar meydana gelir. Eğer zorlanma devam ederse yırtık tam iyileşmeden ödemli bir hal alır.

          Golfçü dirseği, golfçülerde daha sık görülse de el bileğini sık ve yoğun olarak kullanan herkeste ortaya çıkabilir. Ev hanımları, gıda sektöründe çalışanlar, yoğun araç kullanan kişiler, motosiklet sürücüleri, bilgisayar başında fazla vakit geçirenler, ahşap işiyle uğraşanlar, makine işleriyle uğraşanlar, ağır sanayide çalışanlar, sporcular, antrenörler ve sürekli yazı yazanlar kişilerde sık görülür. Golfçü dirseği en sık olarak 20-50 yaş arasındaki erkeklerde görülür ama daha genç ve daha yaşlılarda da görülebilir.

Golfçü Dirseği Nasıl Tedavi Edilir?

          Golfçü dirseğinin tedavisinde kolu dinlendirme, buz uygulaması, anti enflamatuar ilaç kullanımı önerilir. Hazır ateller dinledirme amacıyla diğer tedavilerle beraber kullanılabilir. 2-3 hafta içinde o bölgeye kortizon bazlı enjeksiyonlar yapılabilir. Yakınmalar geçer geçmez ön kol adeleleri için germe ve kuvvetlendirme egzersizleri başlanmalıdır. Tekrarlamayı önleyen ve iyileşmenin tamamlanmasını sağlayan egzersiz tedavisi verilir. Kortizon enjeksiyonuna, korunmaya ve fizyoterapiye rağmen geçmeyen vakalarda operasyon bir çözüm sağlayabilir.

          Golfçü dirseği tekrarlayabilen ve kronikleşebilen bir rahatsızlıktır. Manuel terapi, golfçü dirseğinin tedavisinde, ağrının kesilmesinde ve kronikleşmesinin engellenmesinde yurdumuzda pek uygulanmayan ama yurtdışında özellikle sporculara ilk müdahale esnasında yapılan etkili ve güvenli bir yöntemdir.

Adres:

Çınar Mah. 5003/3 Sok. No:3 K.7 D:704 Tokatlı Plaza Bornova/ İZMİR

İletişim:

+90 532 393 61 82

+90 553 495 88 39

bottom of page