top of page

PİRİFORMİS SENDROMU

Piriformis Sendromu Nedir ve Nasıl Oluşur?

        Piriformis sendromu piriformis kasının siyatik sinire bası yapmasıyla oluşan ve sıkışan siyatik sinirin tarafında bulunan bacak, kalça ve ayakta uyuşma, karıncalanma ve ağrı ile kendini gösteren ve genellikle bel fıtığı ile karıştırılan bir klinik tablodur. Piriformis, kalçamızda bulunan bir kastır ve bazı durumlarda kendi tarafında bulunan siyatik siniri sıkıştırabilir. Bu durum hareketsiz, sedanter bir yaşam süren kişilerde görüldüğü gibi aşırı spor yapan kişilerde de görülebilir. Bazı kişilerde piriformisin yapısı doğuştan anatomik olarak farklıdır ve bu kişiler piriformis sendromuna daha yatkındırlar.

piriformis sendromu
piriformis sendromu

Piriformis Sendromu Belirtileri Nelerdir?

          Hastaların yakınmaları sinirde oluşan hasarla orantılıdır. Kalça ağrısı, oturma güçlüğü, bacak bacak üstüne atarken ağrı, piriformis kasının üzerine basmakla ağrı, kasın muayene ile ele gelmesi, hareketle geçen ve dinlenmekle artan ağrı, yürüme güçlüğü, çömelip doğrulurken oluşan ağrı,bacakta güçsüzlük, karın ağrısı, kasık ağrısı ve bazen bayanlarda cinsel ilişki sırasında ağrı piriformis sendromu sırasında görülebilen rahatsızlıklardır. En sık görülen kalça ağrısıdır.  Piriformis sendromu belirtileri aniden başlayabileceği gibi yavaş yavaş da başlayabilir.

Piriformis Sendromu Tanı ve Tedavisi Nasıl Olur?

          Piriformis sendromunun kesin tanısı tıbbi öykünün iyi alınması ile başlar. Sert zemine otururken ağrı olması, bacak bacak üzerine atarken, koşarken, merdiven çıkarken ve yürürken kalçaya yayılan ağrı bize piriformis sendromunu düşündürür. Hastaların bir bölümünde travma ve ani istemli ya da istemsiz hareket öyküsü vardır. Hamilelik, omurga bozuklukları, kalça bölgesine yapılan cerrahi girişimler, bölgede oluşan kitleler ve kişinin yaşam tarzı nedenler arasında sayılabilir. Hasta piriformis sendromu bulgularını dengelemeye çalışırken başka şikayetleri de oluşabilmektedir.

          Piriformis sendromunun tanısında benzer bulguları olan rahatsızlıkların öncelikle elenmesi gerekir.  Fizik muayenede germe testleri ile ağrının piriformis kası kaynaklı olduğundan emin olunur. Bunun yanı sıra ultrason, elektromyografi, manyetik rezonans gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılabilir. Bu hastaların en büyük talihsizlikleri bulguların benzer olması ve sağlıklı bireylerde de MR da fıtığa rastlanması nedeni ile gereksiz yere ameliyat olmaları hatta yakınmaları geçmediği için birden fazla kere ameliyat olabilmeleridir.

          Manuel terapi, piriformis sendromu tedavisinde son derece etkilidir. Manuel terapi teknikleri içinde yer alan yumuşak doku teknikleri ve pelvik bölgeye uygulanan manipülasyon ve mobilizasyon teknikleri ile piriformis kası gevşetilerek hasta güvenli ve rahat bir şekilde tedavi edilir. Uygulaması konforlu ve son derece başarılı bir yöntemdir. Ayrıca ilaç tedavisi, fizik tedavi, kas içi enjeksiyonlar nadiren de cerrahi tedavi uygulanır.

Adres:

Çınar Mah. 5003/3 Sok. No:3 K.7 D:704 Tokatlı Plaza Bornova/ İZMİR

İletişim:

+90 532 393 61 82

+90 553 495 88 39

bottom of page