KİFOZ (KAMBURLUK)
Kifoz Nedir? Nasıl Oluşur?
Normalde omurganın doğal yapısından kaynaklanan sırt bölgesindeki fizyolojik aralık açısı, yan grafide 20 ile 40 derece arasındadır. Bu doğal eğrilik omurganın aldığı yüklerin dağılımını kolaylaştırarak omurları korumaktadır. Bu fizyolojik eğrilikler dengenin ve hareketin sağlanması için çok önemlidirler, omurganın maruz kaldığı yük ve şokları absorbe ederek alt ekstremitelere aktarırlar. Bu doğal eğriliklerde oluşacak değişiklikler, sistemin çalışmasını etkileyeceğinden dolayı omurlar ve intervertebral diskler üzerinde olması gerekenden daha fazla stres meydana getirir ve zamanla deformasyona sebep olarak vücudumuzun dengesini de olumsuz etkiler.
Her insanda bu eğrilikler değişik ölçülerde olup, kişinin rahat ayakta durduğu pozisyonda çekilen yan radyografisinde yapılacak bir açı ölçümünde, bu sınır sırt için 20 derece ile 50-55 derece arasında değişmektedir. Eğrilik, doğal sınır aralığını aştığında yani eğrilerden herhangi biri büyük ya da küçük olduğunda dik durmak zorlaşır ve anormal duruş ortaya çıkar. Böyle bir durumda klinik muayene ve radyolojik incelemeler yapılır. Omurgadaki eğriliğin derecesi ölçümlenir ve kamburluk derecesi belirlenir. Değerler doğal eğrilik sınırının içinde değilse kifoz, halk arasında bilinen ismiyle kamburluk teşhisi konulur. Omurgada anormal şekilde öne eğilim vardır. Bel çukuru da yine normalden fazladır.
Kifoz (Kamburluk) Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde kifoz belirtileri şu şekildedir; kol ve bacaklarda anormallik, orantısız bir gövde, kol, bacak ve omuzların birbirine eşit olmaması, denge kaybı, öne eğildiği zamanlarda görülen kamburluk. Yetişkinlerde kifoz belirtileri; hafif ya da şiddetli sırt ağrısı, boy uzunluğunun kemiklerin eğilmesi sonucunda azalıyor gibi görünmesi, dik durmakta güçlük yaşamak ve ilerleyen zamanlarda zorluk derecesinin artması, kaslarda yorgunluk hissetmek ve omurgada aşırı duyarlılık şeklindedir.
Kifoz (Kamburluk) Nasıl Tedavi Edilir?
35 derece kifozu olan kişilerin kifozu kötü duruşa bağlı olarak ortaya çıkar. İlerlemesi de hatalı pozisyonlarda duruş sebebiyle gerçekleşir. Bu kişilere postür düzeltme; manuel terapi, manipülasyon, mobilizasyon uygulanır ve egzersiz verilir. 50- 55 derece kifozu olan kişilerde kifoz postürel kifozun ilerlemesi, kemik veya yumuşak dokularda bulunan bir sorunun olduğu durumlarda ortaya çıkar. Bu kişilerde omurga ile ilgili problemleri vardır veya omurgada oluşan kırılmalar sonucu ortaya çıkar. Bu derecelerde kifozu olan hastalara genellikle ilk olarak egzersiz programları uygulanır. Bunun için sırt egzersizlerini çok yoğun olarak yapması gerekir. Postürel düzeltme manuel terapi, korse tedavisi uygulanır. Bu derecede kifozu olan çocukların büyümenin devam etmesiyle kifozun derecesi de artar. 70- 80 derece kifozu olan hastalarda ya da daha yüksek derecelerde tedavi genellikle cerrahi olmaktadır.
Manuel terapi, kifozun ilerlemesinin durdurulmasında, hastanın postürünün düzeltilmesinde ve ağrıların giderilmesinde oldukça etkili ve güvenli bir yöntemdir. Hastanın sırt omurgalarına uygulanan manupülasyon ve mobilizasyon teknikler ile başarılı sonuçlar alınır.
Adres:
Çınar Mah. 5003/3 Sok. No:3 K.7 D:704 Tokatlı Plaza Bornova/ İZMİR
İletişim:
+90 532 393 61 82
+90 553 495 88 39